English
فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی
معرفی نشریه
فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی
میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی
مقالات آخرین شماره منتشر شده از آخرین دوره نشریه
 دوره4،شماره4 (زمستان 97/1397)
 
1
بررسی خاصیت ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی عصاره الکلی گیاهباباآدم  در گوشت چرخ‌کرده گاو
( 227 بازدید ) ( 123 دانلود )  خلاصه و کلمات کلیدی
اطلاعات انتشار : دوره 4 - شماره 4
نویسندگان :
خلاصه مقاله :
در سال‌های اخیر استفاده از ترکیبات فنلی، حاصله از گیاهان یک روش مؤثر جهت نگهداری مواد غذایی، به‌ عنوان جایگزینی مناسب برای ترکیبات نگهدارنده سنتتیک می‌باشد. میزان کل ترکیبات فنلی، قدرت آنتی‌اکسیدانی و حداقل غلظت بازدارندگی میکروبی عصاره الکلی ریشه گیاه باباآدم[1] مورد ارزیابی قرار گرفته است. خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی این عصاره بر روی گوشت چرخ کرده گاوی بررسی شده است. میزان ترکیبات فنلی عصاره این گیاه mg/g45/3 تعیین شده است. عصاره گیاه دارای قدرت آنتی‌اکسیدانی میزان (IC50μg/m07/11 بوده و همچنین باعث جلوگیری از رشد باکتری‌های باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی O157:H7به ترتیب در غلظت‌های 5/2، ۵/۲ و۳ درصد عصاره گردیده است. غلظت‌های ۳ و ۵/۴ درصد عصاره الکلی گیاه باباآدم باعث کاهش روند فساد میکروبی و اکسیداسیون در گوشت چرخ کرده گاو نگهداری شده در دمای ˚C۴ شده‌اند. با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه می‌توان از عصاره الکلی گیاه باباآدم به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در افزایش کیفیت و عمر نگهداری گوشت چرخ کرده گاو استفاده نمود.[1]Arctium Lappa L
کلمات کلیدی : خاصیت آنتی‌اکسیدانی، خاصیت ضدمیکروبی، عصاره الکلی، گوشت چرخ‌کرده گاو، گیاه باباآدم

2
تعیین ترکیبات شیمیایی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و اثر ضد­میکروبی اسانس گلپر برفی بر میکروارگانیسم­های عامل عفونت و مسمومیت غذایی
( 225 بازدید ) ( 100 دانلود )  خلاصه و کلمات کلیدی
اطلاعات انتشار : دوره 4 - شماره 4
نویسندگان :
خلاصه مقاله :
در این پژوهش، ترکیبات شیمیایی، فنل کل، قدرت آنتی­اکسیدانی و اثر ضد­میکروبی اسانس گلپر برفی بر سویه­های  انتروباکتر ائروژنزسودوموناس ائروژینوزااستافیلوکوکوس اورئوسلیستریا اینوکوا و کاندیدا آلبیکنس تعیین گردید. اسانس گلپر برفی به روش تقطیر با آب توسط کلونجر استخراج شد و با دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنجی جرمی و در مقایسه با طیف­های جرمی استاندارد، ترکیبات شیمیایی آن شناسایی شد. مقدارفنل كلو قدرت آنتی­اکسیدانی به ترتیب مطابق با روش فولین سیوکالتیو و روش به دام اندازی رادیکال دی فنیل پیکریل هیدرازیل اندازه­گيري شد. فعالیت ضد میکروبی اسانس گلپر برفی با روش­های انتشار دیسک، چاهک آگار، حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی تعیین شد. اوکالیپتول با 75/30 درصد بیشترین ترکیب اسانس بود. فنل کل و پتانسیل آنتی­اکسیدانی اسانس گلپر برفی به ترتیب mg GAE/g95/0 35/44 و mg/ml60/120/24 بود. فعالیت ضد­میکروبی به روش دیسک دیفیوژن و چاهک آگار نشان داد، کاندیدا آلبیکنس حساس­ترین سویه نسبت به اسانس گلپر برفی بود. حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس گلپر برفی برای سودوموناس ائروژینوزاانتروباکتر ائروژنزاستافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا اینوکوا و کاندیدا آلبیکنس به ترتیب برابر با mg/ml16 ، 16، 4، 8 و 4 بود. نتایج حداقل غلظت کشندگی به طور کلی برابر یا بزرگتر از حداقل غلظت مهارکنندگی بود. نتایج نشان داد که اسانس گلپر برفی دارای پتانسیل آنتی­اکسیدانی مناسبی بوده و توانایی کنترل رشد سویه­های بیماری­زا غذازاد را دارد بنابراین می­توان از اسانس گلپر برفی به عنوان یک ماده نگهدارنده طبیعی بهره برد.
کلمات کلیدی : گلپر برفی، باکتری­های­ گرم مثبت و گرم منفی، حداقل غلظت مهارکنندگی، حداقل غلظت کشندگی، کروماتوگرافی گازی.

3
تاثیر نوع باکتری پروبیوتیک و افزودن عسل بر ویژگی­های کیفی وحسی و زنده­مانی پروبیوتیک­ها در نوشیدنی تخمیری فراسودمند بر پایه برنج
( 214 بازدید ) ( 28 دانلود )  خلاصه و کلمات کلیدی
اطلاعات انتشار : دوره 4 - شماره 4
نویسندگان :
خلاصه مقاله :
در تحقیق حاضر، تاثیر نوع باکتریپروبیوتیک ( لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوسو ترکیب دو باکتری با نسبت مساوی) و افزودن عسل (5 درصد وزنی–وزنی) بر ویژگی­های کیفیو تغذیه­ای (آنالیز تقریبی)نظیر میزان مواد جامد کل، خاکستر، مواد جامد محلول در آب (بریکس)،لیپید، پروتئین،کربوهیدرات کل، فنول کل و خصوصیات حسی نوشیدنی تخمیری فراسودمند بر پایه­ی برنج مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از معادلات درجه اول، گومپرتز، لاجستیک، ریچاردز، استنارد، اصلاح شده اشنوت وپیشنهادی جهت بررسی روند زنده­مانی باکتری­های پروبیوتیک در طول مدت زمان 15 روز نگهداری در دمای یخچال استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از ترکیب دو باکتری با نسبت مساوی و عسل، منجر به تولید نوشیدنی پروبیوتیک فراسودمند با ویژگی­های کیفی، تغذیه­ای و حسی مناسب می­گردد. در بین مدل­های مورد استفاده، روند زنده­مانی باکتری­ها از مدل اصلاح شده اشنوت و پیشنهادی به خوبی پیروی کرد و پیش­بینی روند زنده­مانی توسط این مدلها نشان داد که حتی تا روز بیست و پنجم (10 روز پس از پایان دوره نگهداری)، نیز میزان زنده­مانیباکتری­ها در حد قابل قبول برای محصولات پروبیوتیک (Log cfu/ml6) می­باشد.
کلمات کلیدی :
نوشیدنی فراسودمند، برنج، عسل، لاکتوباسیلوس پلانتاروملاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، مدل­سازی تخمینی

4
دسر نوشیدنی سین‌بیوتیک غیر تخمیری کم لاکتوز و تخمیری حاوی آب پنیر لاکتیکی
( 187 بازدید ) ( 64 دانلود )  خلاصه و کلمات کلیدی
اطلاعات انتشار : دوره 4 - شماره 4
نویسندگان :
خلاصه مقاله :
در این پژوهش دسر نوشیدنی سین‌بیوتیک حاوی آب پنیر لاکتیکی با استفاده از لاکتوباسیلوس پاراکازئی و لاکتوباسیلوس رامنوسوس جی­جیبصورت غیرتخمیری کم لاکتوز و تخمیری تهیه گردید. بررسی روند تخمیر نوشیدنی نشان داد این دو باکتری بسیار آهسته عمل تخمیر را انجام می‎دهند. بطوری که پس از h24 گرمخانه‎گذاری  pHنمونه حاوی لاکتوباسیلوس پاراکازئی به 2/5، لاکتوباسیلوس رامنوسوس جی­جی به 6/5 رسید. نتایج حاصل از بررسی  pHو اسیدیته در یخچال نشان داد که مصرف قند ساکارز در هر دو نمونه و نیز قندهای حاصل از هیدرولیز آنزیمی درنمونه‎های غیرتخمیری باعث تولید اسید و افت pH نمونه‎ها در یخچال می‎شود. بیشترین افت  pHدر هر دو نمونه تخمیری و غیرتخمیری مربوط به نمونه­های دارای لاکتوباسیلوس پاراکازئی بود و همزمان با کاهش pH، اسیدیته نیز افزایش یافته است که نشان می‎دهد ترکیبات دسر نوشیدنی خاصیت بافری ایجاد نکرده‌اند.کاهش جمعیت پروبیوتیکی در نمونه‎های غیرتخمیری پس از 7 روز نگهداری در یخچال معنی‎دار نبود. در نمونه‎های تخمیری جمعیت پروبیوتیکی تمام نمونه‎ها پس از 21 روز نگهداری در یخچال تقریباً ثابت بود و بطور کلی جمعیت تمام نمونه‎ها در هر دو نوع تخمیری و غیرتخمیری بالاتر از حد استاندارد CFU/ml106 بود که نشان می‏دهد ترکیبات و ماهیت دسر نوشیدنی دارای قوام بالا، می‎تواند موجب حفظ تعداد بیشتری از باکتری‎های زنده‎ پروبیوتیک شود. انجام ارزیابی حسی نیز نشان داد در هر دو گروه تخمیری و غیرتخمیری نمونه حاوی لاکتوباسیلوس رامنوسوس جی­جی دارای امتیاز پذیرش کلی بیشتری بوده است و در کل پذیرش کلی نمونه‎های غیرتخمیری بیشتر از نمونه‎های تخمیری بود.
کلمات کلیدی : آب پنیر لاکتیکی، دسر نوشیدنی لبنی، زنده‎مانی، سین‌بیوتیک، لاکتوباسیلوس پاراکازئی، لاکتوباسیلوس رامنوسوس جیج

5
ارزیابی تاثیر ریزپوشانی ترکیبی با عصاره آویشن بر زنده­مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
( 171 بازدید ) ( 63 دانلود )  خلاصه و کلمات کلیدی
اطلاعات انتشار : دوره 4 - شماره 4
نویسندگان :
خلاصه مقاله : یکی از شیوه­های نوین در زمینه افزایش ماندگاری پروبیوتیک­ها در داخل فرآورده­های غذایی و در شرایط دستگاه گوارش ریزپوشانی سلول­های پروبیوتیکی می­باشد. پروبیوتیک­ها و عصاره آویشن دارای خواص سلامت بخش متعددی هستند. عصاره آویشن همچنین دارای اثرات مثبت روی زنده­مانی برخی از باکتری­های پروبیوتیک در محصولات غذایی و در طول مدت قرار گرفتن در محیط دستگاه گوارش می­باشد. در این تحقیق، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس[1] و عصاره آویشن در غلظت­های مختلف (µg/ml500-1000-1500) در دانک­های آلژینات-کیتوزان ریزپوشانی گردید و توانایی این دانک­ها در محافظت از باکتری در شرایط دمایی زیاد (C80و 90)، شرایط معده (پپسین، 5/1(pH=و روده (پانکراتین و نمک­های صفروای، 8pH=) مورد بررسی قرار گرفت. دانک­های کوچک کروی شکل دارای فعالیت آنتی­اکسیدانی بوده و جمعیت زیادی باکتری در آن­ها وجود داشت. پوشش­دهی بوسیله آلژینات-کیتوزان به همراه عصاره آویشن روش موثر و کارآمدی جهت محافظت از باکتری در مواجهه با شرایط دستگاه گوارش و تیمار حرارتی بود و باعث افزایش زنده­مانی باکتری در مقایسه با باکتری­های آزاد و ریزپوشانی شده بدون عصاره گردید (05/0p). ریزپوشانی همزمان باکتری و عصاره آویشن با غلظت­های µg/ml1000و 500 محافظت بیشتری برای باکتری­ها در محیط دستگاه گوارش فراهم کرد و میزان زنده­مانی باکتری در مقایسه با ریزدانه­های بدون عصاره به طور معنی­داری (05/0pبهبود یافت. این تحقیق نشان داد که دانک­های آلژینات-کیتوزان می­تواند به عنوان یک حامل جدید جهت تحویل دادن سلول­های پروبیوتیک زنده و عصاره آویشن به قسمت­های پایین دست لوله گوارش مورد استفاده قرار گیرد[1]Lactobacillus acidophilus
کلمات کلیدی :
آویشن، باکتری پروبیوتیک، ریزپوشانی، زنده­مانی، کیتوزان

6
اثر افزودن لاکتوباسیلوس بوچنری و پدیوکوکوس اسیدی‌لاکتیسی بر فراسنجه‌های تخمیر سیلاژ یونجه و تأثیر مصرف آن بر عملکرد بره‌های نر پرواری نژاد شال
( 162 بازدید ) ( 24 دانلود )  خلاصه و کلمات کلیدی
اطلاعات انتشار : دوره 4 - شماره 4
نویسندگان :
خلاصه مقاله :
در این مطالعه، علوفه یونجه با 55 درصد ماده خشک توسط افزودنی باکتریایی حاوی لاکتوباسیلوس بوچنری[1]و پدیوکوکوس- اسیدی‌لاکتیسی[2]تلقیح و در سیلوهای خندقی 4 تنی سیلو و اثر مصرف آن بر عملکرد بره‌های پرواری به مدت 84 روز ارزیابی گردید. 48 بره نر شال به وزن متوسط 2±28 kgدر 4 گروه 12 راسی تقسیم شدند. جیره بره‌ها شامل 40 درصد علوفه و 60 درصد کنسانتره بود. بخش خشبی خوراک (یونجه خشک) گروه‌های آزمایشی  با مقادیر 0، 33، 67 و 100 درصد سیلاژ یونجه جایگزین گردید. در پایان هر دوره 28 روزه، میزان مصرف خوراک، وزن زنده، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک[3]FCR) برای هر گروه محاسبه گردید. سیلو کردن یونجه با افزودنی باکتریایی موجب کاهش مقدار کربوهیدراتهای محلول و فیبر نا محلول در شوینده خنثی (NDF) گردید (05/0>p) در 28 روز اول، میزان مصرف خوراک و وزن زنده در گروه‌های مختلف اختلاف معنی‌داری نشان نداداما افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک با افزایش نسبت سیلاژ یونجه به یونجه خشک در جیره بهبود پیدا کرد (05/0>p). در 28 روز دوم و سوم، گروهی که فقط  از سیلاژ  یونجه  استفاده کرده بودند، خوراک بیشتری مصرف کردند (05/0>p). در کل دوره نیز میزان مصرف خوراک در این گروه نسبت به سایر گروه‌ها بیشتر (05/0>p) و افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک نیز از نظر عددی افزایش نشان داد. نتایج حاصله حاکی از اثر مثبت استفاده از افزودنی باکتریایی بر فرایند تخمیر علوفه یونجه در دوره سیلو شدن و بهبود عملکرد رشد بره‌های مصرف‌کننده سیلاژ حاصله می‌باشد.[1]Lactobacillus buchneri[2]Pediococcus acidilactici[3]Feed conversion ratio
کلمات کلیدی : بره، پدیوکوکوس اسیدی‌لاکتیسی،سیلاژ یونجه، عملکرد،  لاکتوباسیلوس بوچنری

شماره های منتشر شده
دسترسی سریع

کلیه حقوق این وب سایت برای فصلنامه میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی محفوظ می باشد .